Anna Book Karriär

 

Innan 1984 hade inte många hört talas om Anna Book. Det är inte heller konstigt eftersom hon då bara var fjorton år. Hon föddes den 10:e september 1970 i Stockholm. Men 1984 så deltog hon i en talangjakt som Dagens Nyheter höll i och lyckades ta sig till fjärde plats. Efter det så fick hon spela in sin första singel ”Hjärtat bankar” och det blev startskottet för hennes karriär inom musiken.

Tidig karriär

Men innan hon fortsatte med musiken så deltog hon i SVTs serie Solstollarna. Det var en serie på tio avsnitt som hade flera kända artister och grupper som gäster i programmet. Utöver andra kända namn som Pernilla Wahlgren och Lena Philipsson så deltog också Anna Book. Där blev hon alltmer känd och det ledde till att hon skulle få spela in sitt första album ”Killsnack”. En av låtarna lyckades till och med ta sig till andra plats på Svensktoppen i 1986 vilket var en fantastisk start på hennes första steg i musikkarriären.

Det var efter det som hon deltog i Melodifestivalen och kom på femte plats med låten ”ABC” som är en av låtarna hon är absolut mest känd för i sin karriär. Det ledde till att alltfler i Sverige började känna igen henne och senare samma år så släppte hon sitt andra album. Även detta album togs emot väl bland lyssnarna.

Efter det så gjorde hon en hel del inom musiken men många av hennes singlar fick inte den uppmärksamhet hennes tidigare musik fått. Hon var bland annat under 1987 med i Melodifestivalen igen men fick aldrig en placering.

 

90-talet och framåt

 

Under nittiotalet fokuserade Anna Book en hel del på familjen men släppte bland annat en singel med hjälp av Dr Alban, något hon fortfarande är rätt känd för. Under denna tid så släpptes dock inte lika mycket musik utan hon deltog istället i en del olika tv-program och hon blev väldigt omtyckt bland tittarna för hennes karisma och utåtgående attityd.

Hon testade även att jobba med spel och filmer men fann inte någon större framgång inom detta. Men för den som sett de dubbade avsnitten av Pokemon kanske känner igen henne som rösten för en av huvudkaraktärerna Misty eller rösten bakom det svenska ledmotivet. Hon var också med i ”Antz” och ”Toy Story”. Men det var under 2000-talet som hennes karriär skulle blåsas upp igen.

musik

 

2000-talet

 

Under 2000-talet så har Anna Book arbetat hårt med en stor variation på projekt. Hon lyckades bland annat ta sig till andra plats i danstävlingen Let’s Dance. Hon var med år 2006 och dansade med David Watson som hon senare också arbetade tillsammans med. Under denna tid släppte hon också musikalbum med varierad framgång.

2007 skulle också bli ett spännande år för sångerskan. Anna Book deltog igen i Melodifestivalen och lyckades ta sig till plats nio i finalen. Hon släppte också ett nytt album, ”Samba Sambero”, titellåten lyckades ta sig till Svensktoppen. Hon fick också leda Let’s Dance Plus som sändes på TV4 Plus. Detta efter att hon varit så omtyckt av tittarna under hennes deltagande i programmet året innan.

2016 skulle hon igen delta i Melodifestivalen. Tanken var att hon skulle delta i den första deltävlingen med låten ”Himmel för två”. Men två dagar innan tävlingen så blev låten diskvalificerad. Detta då man ansåg att Moldavien hade 2014 haft ett liknande bidrag, bara med en annan text.